Melkeerstatning

Vilomix har spesialisert seg på produksjon av melkeerstatninger basert på mest mulig norske råvarer. Mysepulver og skummamelkpulver leveres av TINE, mens konsentratet som tilfører plantefett, vitaminer og mineraler er produsert av vår erfarne samarbeidspartner Nukamel i Belgia.

Private label produksjon
Vilomix lager flere av de store melkeerstatningene i norsk marked i tillegg til våre egne VitaMilk-produkter. Det lages melkeerstatninger for både kalv, lam og kje. 

Vær nøye med å følge bruksanvisningen ved utblanding av pulveret i vann med riktig temperatur og sørg for god hygiene.

Gi kalven rikelig med melk. Det er vist i flere forsøk: "God tilvekst som kalv gir mer melk som ku".

Generell informasjon og råd om bruk av melkeerstatninger

Melkeerstatninger som er produsert av Vilomix i Hønefoss er basert på mest mulig norske råvarer levert av TINE. Det brukes norsk mysepulver, mysekonsentrat og skummetmelkpulver så sant det kan skaffes. Både myse og skummamelk inneholder lite fett, så dette må blandes med et konsentrat som inneholder plantefett, emulgator, hydrolysert hveteprotein, vitaminer og mineraler. Eventuelle diettiske tilleggsstoffer (prebiotika/probiotika) tilsettes manuelt i Hønefoss. Melkeerstatningene er normalt svakt syrna til en pH på ca 5,5. Konsentratene er laget av Nukamel, som er vår samarbeidspartner i Belgia/Nederland. De bruker et kjøletårn når oppvarmet plantefett danner små partikler sammen med de andre ingrediensene og litt melkeråstoff som bærer. Dette sikrer optimal ernæringsmessig kvalitet.

Gi alltid rikelig med råmelk av god kvalitet så tidlig som mulig etter fødsel og flere ganger gjennom det første døgnet før overgang til melkeerstatning.

Utblanding og utfôring av melkeerstatning

I automater doseres litt pulver av gangen til vann ved temperatur på 40-43 grader og kalv/lam/kje drikker opp det som blandes fortløpende.

Ved utblanding i bøtter / melkebar må en være nøyaktig. Bruk termometer for å sikre riktig temperatur. Mål opp 2/3 av vannet med temp. 45-50°C, tilsett pulver og rør godt før resten av vannet tilsettes kaldt og røres inn. Utfôringstemperatur bør være 37-39 grader C (opp mot 40-41 grader hvis det er kaldt i fjøset).

Brukte bøtter har alltid en bakteriekultur på overflate og inne i slanger/smokker. Hvis en gir mer enn dyra drikker opp i løpet av 1-2 timer, vil melkesyrefermentering i melka senke pH. Dette går raskere jo varmere det er i fjøset/været. Mysebaserte melkeerstatninger tåler godt slik syrning, mens skummetmelkbaserte produkter vil klumpe seg. Lav pH får kasein (ostestoff) i skummamelka til å koagulere, og det blir betydelig med tjukt bunnfall. Dette kan tette slanger/smokker. Skummetmelkbaserte produkter bør derfor gis i mengder som dyra drikker opp før naturlig gjæring gjør det surt. Prøv deg fram til hvor lenge det holder.
Vær nøye med renhold av bøtter, slanger, smokker.

Melkeerstatninger kan oppbevares inntil 12 mnd (15 mnd for noen produkter til lam/kje), men dette forutsetter uåpna sekk og lagring tørt og kjølig (ikke i sola eller spesielt varme rom).

 

Gi kalven rikelig med melk. 
Det er vist i flere forsøk: "God tilvekst som kalv gir mer melk som ku".