HACCP - Risikoanalyse
Risikoanalysen av alle prosesstrinn skal skje etter HACCP metoden. HACCP er en forkortelse for Hazard Analysis of Critical Control Points, som på norsk oversettes til risikoanalyse av kritiske kontrollpunkter.
Kort fortalt betyr det at alle trinn i prosessen vurderes. Hva kan gå galt? Innebærer det en risiko for dyr, mennesker eller miljø? Hvordan forhindres det at feilen skjer? Hvordan sikres det at en feil oppdages, og hva skal gjøres for å utbedre feilen?
HACCP gir et godt overblikk over de risikoer og feil, som typisk kan oppstå i produksjonen. Det er derfor lettere at unngå feil, og det gir stor sikkerhet for å oppdage de feil som oppstår.
HACCP er derfor med på å høyne nivået for beskyttelse av menneskers og dyrs sunnhet. Det er lovpålagt for alle virksomheter som fremstiller fôrvarer og fôrblandinger å ha et egenkontrollprogram og å gjennomføre egenkontroll.