Sporbarhet av fôr


Matloven fra 2003 innførte krav om ekstern sporbarhet. Det betyr at virksomheten skal kunne spore råvarer tilbake til leverandøren og sine egne produkter frem til kunden (ekstern sporbarhet).

Med innføring av hygieneforskriften i 2010 er de fôrproduserende virksomhetene pålagt et krav om intern sporbarhet. Det vil si at virksomheten skal kunne spore presist hvilke råvarer og tilsetningsstoffer som er blandet inn i produktene til den enkelte kunde.

Det som i hygieneforskriften beskriver den interne sporbarheten er litt mer uklart, enn det som i Matloven beskriver den eksterne sporbarheten, men det er vanskelig å forestille seg hvordan virksomheten kan leve opp til ansvaret uten å ha god intern sporbarhet.

Vilomix erkjente dette allerede i 2005, og har siden den gang utviklet interne systemer og videreutviklet fabrikken med henblikk på å kunne håndtere sporbarhet effektivt og profesjonelt.

Det er virksomhetens ansvar, at sporbarheten er sikret, og at vi på forlangende kan dokumentere, fra hvor/hvem vi har mottatt en gitt vare, hvilke blandinger varen har inngått i og til hvem de aktuelle blandingene er blitt solgt. Rutinene ved sporbarhet kontrolleres regelmessig.